Posted on Leave a comment

Ansöka om lån – hur mycket får man låna?

Innan du har genomgått en komplett låneansökan hos snabblån.io kan det vara svårt att veta vilket belopp som banken eller långivaren är villig att erbjuda dig. Det är inte helt ovanligt att många gör en ansökan på ett högre belopp än deras ekonomi klarar av, vilket kan leda till avslag på ansökan eller att du får ett lägre belopp än du först hade räknat med. Det kan också vara så att din kreditvärdighet är så god att du till och med kan låna mer pengar än du först hade trott – allt beror på kreditupplysningen och din ekonomi.

För att banken eller långivaren ska kunna ta ett bra och korrekt beslut gällande ditt lån kommer en kreditupplysning att tas i samband med din ansökan. I Sverige är det lag på kreditupplysning i alla sammanhang då du vill låna pengar, ansöka om kredit eller ta något på avbetalning. Det är helt enkelt för att banken eller företaget ska kunna känna sig trygg med att du klarar av att sköta återbetalningarna i tid och att du inte kommer hamna i ekonomisk kris på grund av ditt lån. En kreditupplysning ligger också till grund för hur mycket pengar du kommer att bli beviljad. Här berättar vi mer om hur det fungerar.

Så bestäms ditt lånebelopp
I samband med att du ansöker om ett lån kommer du att få välja hur mycket pengar du vill låna. Det är dock viktigt att vara medveten om att beloppet du fyller i endast är ett önskemål och inget du blir garanterad. För att se exakt hur mycket pengar du faktiskt kan få i lån behöver du göra en komplett ansökan och sedan skicka in den till långivaren eller banken.

När banken får in din ansökan kommer de att ta en kreditupplysning på dig. I kreditupplysningen kan de bland annat se din inkomst, men också andra eventuella skulder, lån och krediter som du har bakom dig. Med hjälp av en schablon kan de sedan avgöra om de kan bevilja dig ett lån eller inte, alternativt om de kan sänka lånebeloppet. Du kan nämligen bli beviljad ett lägre belopp än du först önskade dig, om det skulle vara så att banken inte är villig att låna ut den fulla siffran du vill ha.

Vad händer om man får avslag?
Om du får avslag på din ansökan har du alltid rätt att få reda på varför. Du kan således kontakta långivaren som du har valt att ansöka hos och fråga vad det var som gjorde att lånet inte gick igenom. Ibland kan det bero på att du har för låg inkomst eller att du inte uppfyller kraven som långivaren satt upp. Ibland kan det handla om något mycket enklare, som t.ex. för många kreditupplysningar eller svårigheter att förstå hur din inkomst eller anställning fungerar. Det är inte helt ovanligt att en långivare kan, efter komplettering av uppgifter från dig, ändra från avslag till beviljande.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *