Posted on

Sköt om dina tänder och undvik problem

Många kanske inte tänker på att god tandhälsa och munhygien har koppling till resten av din hälsa. Om du har dåliga tänder kan det påverka andra delar av kroppen och din hälsa som helhet. Därför är det enormt viktigt att du sköter om dina tänder och tar hand om din mun. Det inkluderar att borsta tänderna två gånger om dagen samt använda tandtråd och sköljmedel. Många använder även en tungborste för att få bort bakterier på tungan. Det är en vanlig bov om du har dålig andedräkt.

 

Skydda tänderna med rätt kost

De flesta är redan medvetna om att man ska borsta tänderna varje dag men det finns även vissa livsmedel som kan förstöra dina tänder. Därför ska du hålla dig borta från livsmedel som innehåller syra eller socker så gott det går. Syra fräter på tänderna vilket slutligen leder till karies och andra problem. Det är också viktigt att låta dina tänder vila mellan måltiderna och undvika onödigt småätande. Om du blir törstig mellan måltiderna är det bäst att dricka vatten och inte några sötade drycker. Du kommer även göra din kropp en tjänst i övrigt då det inte är nyttigt att få sig för mycket socker.

 

Glöm inte dina besök hos tandläkaren

I Sverige har vi gratis tandvård tills dagen vi fyller 18. Då får vi kallelser varje år för att se över våra tänder och munnar. Efter du fyllt 18 är det viktigt att du fortsätter med regelbundna kontroller hos tandläkaren och inte slarvar med detta. Skulle du ha begynnelse till karies, inflammation eller något annat problem är det viktigt att det upptäcks och åtgärdas i tid. Då kan de även upptäcka om du till exempel gnisslar tänder vilket normalt åtgärdas med en bettskena från https://tandblekningbutiken.se/. Välj en tandläkare som du känner dig bekväm med och kom ihåg att det är många som har skräck för att gå till tandläkaren.

Så påverkar vår munhälsa våra liv

Munhälsan är en väldigt viktig del av våra vardagliga liv. Om du skulle få regelbunden tandvärk kommer du få svårt att funktionera på jobbet och i resten av vardagen. Du kan även stötta på problem om du har dålig andedräkt med andra människor. Dessutom finns det numera studier som visar att tandlossning kan ha ett samband med hjärtinfarkt. En god munhälsa handlar alltså inte bara om det estetiska utan även om din hälsa i stort. Därför är det viktigt att du tar det på allvar och tar kontakt med en tandläkare om du misstänker några som helst problem.