Posted on Leave a comment

Hitta rätt båtvagn 

När man köper en båt är det också bra om man kan transportera den till och från vattnet på något sätt. Ibland kan man betala andra för att sköta transporten men det går inte att bortse från att det är betydligt mycket smidigare att ha en egen båtvagn. Men hur hittar man rätt sådan? 

Vagnen ska passa båten 

Det finns båtvagnar i flera olika storlekar och modeller. När man ska skaffa en båtvagn måste man först och främst se till att vagnen passar båten. Följer en båtvagn med i köpet passar den i regel, men ibland får man köpa båtvagn separat. En för liten vagn gör att båten inte kan transporteras, och på en för stor vagn finns det risk att båten inte ligger stabilt då den inte får stöd av stag. Dessutom kan en felaktig båtvagn leda till att båten skadas med dyra reparationer som följd. 

Hur tungt får du dra? 

Du måste också fundera över hur tungt du får dra med ditt körkort samt med din bil. En större och tyngre båtvagn kräver ett körkort med annan behörighet. Det kan också vara så att din bil inte får dra vagnen när din båt ligger på den. Att ha koll på båtvagnens vikter är alltså klokt. Tänk också på att inte köpa en för lång vagn om du är ovan vid att köra med släp. 

Ny eller begagnad vagn? 

När du ska köpa en båtvagn kan du antingen köpa en ny eller en begagnad sådan. En begagnad båtvagn är i regel betydligt billigare än en ny sådan, nackdelen är att du inte år någon garanti om något skulle gå sönder strax efter köpet. Om du är lite händig och om du kanske inte ska använda vagnen för några längre resor med båten kan dock en begagnad sådan i gott skick duga fint. 

Hyra båtvagn 

När du ska hitta rätt båtvagn kan det också löna sig att prova olika modeller för att se vilken man gillar bäst. Då kan ett alternativ vara att hyra en båtvagn och prova. På så sätt ser man hur vagnen ligger på vägen och man kan även testa modellen för att se hur pass lätt den är att köra och manövrera. Genom att prova vagnen innan köp minskar man risken att man köper en båtvagn som trots allt inte känns helt rätt. 

Viktigt att ha koll på 

När det gäller att hitta rätt båtvagn bör du också ha koll på hur vagnen ska besiktigas, och om det finns några andra krav på den. Kanske är båtvagnen ombyggd på ett sätt som gör den svår att försäkra. Ta reda på de här sakerna innan köpet så slipper du obehagliga överraskningar. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *