Posted on Leave a comment

Att arbeta inom rörläggning 

Att arbeta inom rörläggning är ett yrke som det råder en del förvirring kring. Många känner igen termen “rörmokare”, som numera ofta kallas för VVS-montörer. En rörmokare är nämligen expert på VVS-anläggningar och arbetar inte endast med rör, utan även med allt inom värme, ventilation och sanitet. Det kan handla om arbeta med allt från värmepumpar till sanitetsporslin, klimatanläggningar och varmvattenberedare. Trots att en rörmokares yrke inte enbart handlar om rörläggning är rör fortfarande en stor del av det dagliga arbetet. Ofta handlar det om arbete med rör kopplade till saker som duschblandare och köksblandare, men även avloppsrör till toaletter och dylikt. Rörmokare har funnits med länge, ända sedan tiden av antikens rom. Det var på denna tid man började bygga avlopp för stadens invånare som öppnade upp för rörmokare. 

Specialisering inom rörmokeri 

Inom VVS-montör yrket är det många som väljer att specialisera sig inom olika områden. Vissa arbetar primärt med rörläggning medan andra specialiserar sig på exempelvis värmepumpar, fjärrvärmesystem eller olika typer av installationer. Installationerna kan handla om installation av badkar, toalett, tvättställ, dusch, tvättmaskiner eller övrig badrumsinredning. Att arbeta som VVS-montör är därför otroligt mycket bredare än vad många tror, då det inte enbart handlar om rörläggning. Om du så önskar kan du arbeta med i princip enbart rörläggning som VVS-montör, om du är anställd på ett företag inom denna roll. 

Hur kan man arbeta med rör? 

För att bli en VVS-montör, rörmokare eller arbeta med rörläggning, sök på vvs rörmokare stockholm, överlag behöver du utbilda dig. Många väljer att läsa till rörmokare redan på gymnasiet, då det finns program som är inriktade på just detta. Andra väljer att läsa till rörmokare efter gymnasiet. Det finns nämligen möjligheten att studera till rörmokare via en yrkesutbildning avsedd för vuxna samt att arbeta som lärling hos en rörmokare som verkar i branschen. Olika utbildningar kan ha lite olika inriktning och ge dig olika slags examen. Se till att kolla upp vilken yrkesroll du vill verka inom innan du väljer en utbildning. VVS-montörer är i faktum ett bristyrke och därför ett ypperligt val för dig som vill säkra ditt framtida arbetsliv. Rörmokare är väldigt efterfrågade över hela landet, eftersom behovet av rörmokare ständigt är närvarande. Rörmokare av något slag kommer alltid behövas så länge vi använder oss av avlopp och vattenledningar i våra hem. Vissa saker är helt enkelt inte säkra att göra själv som lekman – och det är därför vi behöver rörmokare. Eftersom inte speciellt många vill utbilda sig till rörmokare är konkurrensen dessutom tämligen låg. Av den anledningen är rörmokare ett yrke för framtiden. Om du väljer att utbilda dig till rörmokare kommer du kunna få jobb enkelt efter slutförd utbildning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *